Ikke løp og kjøp

Morten EvjenBlogg, Jobb smartLeave a Comment

Stormen har lagt seg, og vi har hatt tid til å se på hva som ligger igjen i støvet etter PR-maskineriet til Telenor. I går lanserte som kjent Telenor nye abonnement og priser med roaming i store deler av Europa inkludert, og de fikk massive presseoppslag på nyheten. Men har medaljen en bakside?

Først og fremst – gratulerer til Telenor som er først i markedet med en tjeneste som faktisk betyr noe for kundene. Telia lanserte sitt nye navn 1.mars ved gi kundene tjenesten «Roam Like Home Norden og Baltikum» som innebærer at man kan bruke av sitt inkluderte innhold i Sverige, Danmark, Finland og Baltikum. Telenor tar den altså mye lengre og gir samme tilbud for hele EU/EØS-området. Forresten; roaming betyr at man bruker mobilen utenfor det landet abonnementet er registrert, og roamingavgift er et påslag mobiloperatøren legger på prisen du vanligvis betaler.

Hvorfor gjør nå Telenor dette? Jo, først og fremst er de, og alle andre operatører, pålagt å fjerne roamingavgiften innen EU/EØS. Politikerne i EU har nemlig sett seg lei på at mobiloperatørene tar unødvendig høye avgifter ved bruk i utlandet, og de har valgt å gå til det drastiske skritt å forby roamingavgifter i EU og EØS landene fra og med 15.juli 2017. Telenor lanserer dermed litt over 1 år før de må.

Men vel og merke ikke til alle kunder slik Telenor er pålagt å gjøre neste år. Hvis vi ser på bedriftsmarkedet er det kun kunder med abonnementene av typen Fri+ med mer enn 4 GB data inkludert som får roaming inkludert. Majoriteten av Telenor sine bedriftskunder vil dermed ikke nyte godt av dette tilbudet.

Samtidig ser man helt tydelig på Telenor sine nye bedriftsabonnement at de har en plan om å selge kundene større abonnement enn de kanskje trenger. Det starter med at prispunktet 399,- går fra å inkludere 3 GB data til 4 GB data. Vel og merke med 24 måneders binding, men altså med mer data. Deretter har de abonnement med 8, 15, 40 og 60 GB data. Det er ikke mange kunder i Norge som har disse volumene på databruk enda, men Telenor dytter de mesterlig oppover i prisstigen. Dette utklippet fra telenor.no viser tydelig hva ambisjonen er:

Skjermbilde 2016-04-27 10.57.33
Hva skjer så med de kundene som ikke har roaming inkludert? Frykt ikke, man må ikke oppgradere slik Telenor oppmuntrer til. På lørdag blir Europa uansett billigere. Da har EU bestemt en maksavgift som din operatør kan ta betalt for bruk i EU og EØS. Disse er som følger:

Bilde1

Det betyr at kunder med fastprisabonnement kan bruke det de har inkludert i sitt abonnement i EU og EØS med disse prisene ovenfor som maks påslag. Så hvis du bruker 1 GB i Spania, og du har minimum det inkludert i ditt abonnement, vil du komme hjem til en en regning på maks 410,-. Dette gjelder for alle operatører, også kunder av Telenor som ikke bytter til de nye abonnementene.

For privatkundene har Telenor klart det mesterstykket å redusere datainnholdet i pakkene sine. Men de har beholdt prisene, og det er jo et godt bevis på at det ikke er noe som heter en «gratis lunsj». Konkurrentene med OneCalls Øistein Eriksen har snappet opp dette, og de laget litt grus i maskineriet til Telenor. Vårt tips er at Telenor rir den stormen av og beholder de nye abonnementene.

Lønner det seg å bytte til, eller bli værende, hos Telenor? Det er mange elementer som spiller inn når man bytter operatør. Spesielt bedrifter må tenke på hvilken dekning de har behov for, hvilken sentralbordløsning de trenger og selvfølgelig blir det et regnestykke. Telenor er og blir en premiumoperatør som dytter masse funksjoner og tjenester inn i sine abonnement. Så blir det et spørsmål om dette er tjenester man bruker og er villig til å betale for. For mange bedrifter vil det faktisk lønne seg å bli værende hos sin nåværende operatør. Disse vil også være pålagt prisendringen fra og med 30.april, samt at mange konkurrenter sannsynligvis vil følge Telenor og fjerne roamingavgiften helt. Så ha is i magen og se hvordan markedet utvikler seg.

Flere av konkurrentene til Telenor vil som sagt mest sannsynlig følge etter. Ikke fordi de vil, men fordi de må. Telenor har over 50% markedsandel i mobilmarkedet, og i bedriftsmarkedet har de faktisk nesten 60% andel. Telia sier at de ikke er overrasket over Telenor sin «sommerkampanje», men jeg tipper at de ble tatt litt på senga. Hvis de hadde ventet dette utspillet fra Telenor allerede nå i april ville de garantert lansert «Roam like Home Europa» 1.mars. De har brukt mange 10-talls millioner på å markedsføre RLH Norden + Baltikum som Telenor effektivt la dødt i går.

Det er allikevel ikke alle europeisk land som inngår (eller hele Europa som det ble omtalt i media). Vær blant annet oppmerksom på at Sveits, Tyrkia, Færøyene, Ukraina, Kosovo, Bosnia & Herzegovina med flere ikke er endel av EU/EØS, og dermed ikke er inkludert i Telenor sine nye abonnement.

Men alle operatører vil nok ikke følge etter med bakgrunn i at totalprisen deres faktisk er bedre uten roaming inkludert. Det er nemlig kun de virkelig storbrukerne av mobildata som vil spare noe slik Telenor har skrudd sammen sine abonnementspakker. For mange andre blir tilbudet dårligere.

Jeg har selv et bedriftsabonnement med 10 GB data som jeg betaler 349,- i måned for. Og jeg har ikke binding på det abonnementet. Hos Telenor vil tilsvarende abonnement koste 499,-. Da ville jeg hatt 8 GB data, roaming inkludert og 24 måneder binding. I helgen var jeg i Sveits og jeg lot databruken løpe fritt vel vitende om dette ville bli billig. En deilig følelse å kunne ta med seg bruksmønsteret hjemmefra på ferie. Når jeg kom hjem sjekket jeg og fant ut at jeg hadde brukt nesten 1,8 GB i løpet av 3 fantastiske dager i Zürich. Og det kostet kun 57,- med mitt abonnement. Så denne måneden vil min regning bli på 406,-. Nesten 100,- billigere enn Telenor sitt abonnement i en måned hvor jeg altså brukte masse data i utlandet + at jeg har 2 GB mer å bruke hver måned. Så for meg lønner ikke tilbudet fra Telenor seg. Forøvrig inngår jo ikke Sveits i Telenor sitt Europa så jeg måtte ha kjøpt datapakker for total 897,- hos Telenor.

I forrige uke spådde investor Øystein Stray Spetalen at Telenor ville gå konkurs innen 10 år. Vil dette tilbudet være med å dytte de over kanten? På ingen måte. I 2015 ble norske kunder fakturert nesten 1,6 milliarder for bruk i utlandet. Fortjenesten på denne omsetningen har vært hele 1,2 milliarder. Ett anslag er at 80-90% av dette kommer fra EU/EØS-landene så man kalkulere med at ca. 1 milliard i fortjeneste blir borte for norske teleoperatører.

Men fortvil ikke på vegne av Telenor. I dag, onsdag, presenterte Telenor sine resultater for Q1 2016, og de viser at Telenor tjener nesten 1 milliard i måneden – bare i Norge. Så selvom Telenor anslagsvis mister litt over 500 millioner i fortjeneste har Telenor råd til å ta tapet. De vil nemlig tjene på at kundene bruker mer, og kjøper større og dyrere abonnement. Konsekvensen vil nok dessverre være verre for alle de mindre aktørene som utfordrer duopolet Telenor og Telia i markedet. E24.no har sitert Telenor på dette i forbindelse med resultatfremleggelsen onsdag:

Skjermbilde 2016-04-27 13.41.29

Og så en liten fotnote: husk at bruk i Norge ikke er å anse som roaming, og at disse prisene ikke er pålagt fjernet eller endret av EU. Det vil si at det fortsatt koster skjorta å ringe fra Norge til EU/EØS-landene. Faktisk så mye som 4,99 pr minutt (+ oppstartspris på 0,89) til enkelte land som f.eks Polen, Kroatia og Ungarn. Med andre ord er det «gratis» å ringe fra stranden i Kroatia og fortelle om temperaturen i vannet, men hvis man ringer fra Norge for å sjekke temperaturen koster det 4,99 pr minutt. Forstå det den som kan.